Bezienswaardigheden

Erve Kots

In het openluchtmuseum Erve Kots ziet u hoe de Achterhoekse boer vroeger woonde en werkte. In een decor van historische boerderijen, een rosoliemolen, een houtzagerij en een grote collectie oude gebruiksvoorwerpen ziet en voelt u vervlogen tijden opnieuw tot leven komen.

Tevens horeca en een ambachtelijke bierbrouwerij te bezichtigen.

Meer info: www.ervekots.nl

###

Kaasboerderij Weenink

Met eigen ogen zien hoe boerenkaas wordt gemaakt? In de kaasmakerij is dit proces stap voor stap te volgen. In de landwinkel kunt u het eindresultaat proeven. Niet alleen Boerenkaas van jong tot oud en bijna 20 soorten kruidenkazen maar ook andere heerlijke & eerlijke streekproducten uit de Achterhoek. U kunt zelf pakketten samenstellen van lekkere streekproducten en originele cadeau-artikelen.

Boerengolf behoord tot een van de vele mogelijkheden.

Meer info: www.kaasboerderijweenink.nl

###

AVOG'S CRASH MUSEUM

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort; hiervan kwamen er circa 400 in de Achterhoek terecht. 90% van wat u in het museum ziet is sinds 1972 door ons opgegraven, de rest komt uit particulier bezit. 
Van veel toestellen die opstegen in Engeland en Duitsland zijn de crashplaatsen nog steeds niet bekend, terwijl vaak ook de bemanningsleden nog als vermist te boek staan.
Behalve dat de AVOG wil meehelpen deze z.g. vermistenlijsten in te korten, wil zij vooral een stuk geschiedenis van de Achterhoek bewaren voor de toekomst.
  Meer info: www.crashmuseum.nl

In het museum wordt ook doorlopend de film: “De Luchtoorlog herleeft” (eigen productie) vertoond. Deze film geeft een globaal overzicht van de Luchtoorlog 1940-1945 boven Europa en specifiek boven “De Achterhoek”.

### 

Onderduikershut Brakerweg 1 Lievelde

Vangroengoed houdt zich niet alleen bezig met het agrarisch natuurbeheer. Verbreding van haar activiteiten wordt zeer belangrijk geacht binnen de vereniging. Een goed voorbeeld hiervan is de in ere herstelde onderduikershut.

Aan de Brakerweg in Lievelde, tegenover boerderij Gunnewijk, Brakerweg 1, heeft VAN Groen Goed in samenwerking met AVOG’ s Crash museum te Lievelde een voormalige onderduikershut in een zo origineel mogelijke staat hersteld. 

Meer info: www.vangroengoed.nl

“Aaltje van de Bunker”

Enkele jaren na de oorlog werd de bunker geruime tijd “bewoond” door Aaltje Kraake en Fokke Rotman. De bunker is zeer klein: 2 bij 1 ½ meter. Ook is de bunker laag: wanneer men de bunker betreedt kan men niet rechtop staan. Veel ruimte hadden Aaltje en Fokke dus niet. In de bunker werd op de grond geslapen, een oud berkenboompje diende als keukenrek. In de bunker stond een klein potkacheltje. Als de goederentrein langs kwam, gooide men een schep kolen of briketten vanuit de trein voor het kacheltje.

De bunker aan de Grensweg te Lievelde

Meer info: www.vangroengoed.nl

###

de Engelse Schans te Lievelde

De Engelse Schans is een overblijfsel van de insluitinglinie om Groenlo, aangelegd door het Staatse leger onder bevel van Frederik Hendrik, in de zomermaanden van 1627.

De uitkijktoren bij de Engelse Schans: spannend, leuk én leerzaam!

Meer info: www.engelseschans.nl

###

Eco Boerderij Arink

Met veel plezier geven we uitleg over de bedrijvigheid hier. Zowel

kinderen als volwassenen gaan vol indrukken weer naar huis.

Rondleidingen
Naast al deze bedrijvigheid is er nog plek om aan geïnteresseerden rondleidingen te geven . Sowieso ga je naar huis met informatie over hoe het ook anders kan, zonder kunstmest, gif en andere kunstgrepen. Dat je niet terug gaat in de tijd, maar juist vóóruit!

Meer info: www.ekoboerderijarink.nl

###

Ontvang de nieuwsbrief

Wilt u het nieuws van Lievelde en Lievelds Belang per e-mail ontvangen? Meld u dan hier aan.
Please wait

Contact info

Gebruik ons contactformulier

of mail rechtstreeks naar

info@lieveldsbelang.nl

FacebookTwitterYoutube